Behandelingsmogelijkheden

Behandeling stress incontinentie

1. Fysiotherapie
Fysiotherapie is een redelijk effectieve methode om stressincontinentie aan te pakkken. Ongeveer 60% van de patienten heeft er baat bij. Wanneer de diagnose gesteld is zullen we dus doorgaans eerst fysiotherapie adviseren voordat we zullen overgaan tot een operatie. In het Spaarne ziekenhuis zijn er 2 bekkenbodemfysiotherapeuten die u kunnen helpen. Indien u hier de voorkeur aan geeft kunt u ook naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut bij u in de buurt. Het duurt ongeveer 3 maanden voordat het effect mag worden verwacht. Aangezien deze behandeling dus kostbare tijd en inzet van u vraagt is het van belang dat het nuttig besteedt wordt. Wij zullen er dus op aandringen dat u dit bij een gespecialiseerd bekkenbodemfysiotherapeut doet (lijst gespecialiseerde bekkenfysiotherapeuten regio kennemerland).

2. Operatie
Indien er met fysiotherapie geen goed resultaat bereikt wordt zullen we een TVT operatie voorstellen. Deze operatie is zeer effectief gebleken in de behandeling van stress incontinentie met succespercentages rond 90%. Door de combinatie van dit succespercentage en een laag risico op complicaties is het superieur aan alle andere operaties die er voor stressincontinentie zijn.
TVT is een afkorting van Tensionfree-Vaginal Tape. Bij de TVT operatie wordt er onder de plasbuis een klein sneetje gemaakt en ook twee kleine sneetjes bij het schaambeen. Door deze openingen wordt een kunststof bandje spanningsvrij onder de plasbuis gebracht die deze steun gaat geven. Hierdoor zal de plasbuis beter kunnen sluiten.
De operatie duurt ongeveer 20-30 minuten en vindt meestal plaats onder een lichte algehele narcose of ruggeprik. Aangezien de operatie weinig belastend is voor u, wordt deze, indien u in goede gezondheid verkeert, uitgevoerd in dagbehandeling. U kunt dus meestal dezelfde dag of de volgende dag naar huis. Zie ook NVOG folder TVT.
Na de operatie kunnen sommige vrouwen kortdurend niet volledig uitplassen. Daarom kan het nodig zijn om kortdurend een blaaskatheter in te brengen om de blaas te ledigen. Deze katheter kan de volgende dag poliklinisch worden verwijderd. Problemen met plassen zijn over het algemeen kortdurend en hebben op de lange termijn vrijwel nooit negatieve effecten.

3. Verzakkingsoperatie bij gelijktijdige incontinentie
Mocht blijken dat u naast stressincontinentie ook een verzakking heeft van de blaas, darm of baarmoeder zal er individueel bekeken worden of het zinnig is om eerst dit aan te pakken. In de meeste gevallen zal in eerste instantie gekozen worden om de verzakking te behandelen.

 

Behandeling urge incontinentie en overactieve blaasklachten

Fysiotherapie
Wanneer de diagnose gesteld is zullen we vaak adviseren met fysiotherapie te starten om de klachten aan te pakken. Deze behandeling is bewezen effectief voor velen.

Medicamenteus
Vaak wordt de fysiotherapeutische behandeling ondersteunt met medicamenteuze therapie. Deze medicatie kan soms bijwerkingen geven (het hebben van een droge mond, diarree en dubbelzien). Deze medicatie zal gemiddeld pas na 1 maand effect geven.

Indien met bovengenoemde combinatie de klachten niet verdwijnen kan een behandeling met botox injecties in de blaas of een zenuw stimulatie behandeling worden voorgesteld. Uw arts zal beoordelen of u hiervoor in aanmerking komt.